Biografie

” Niet ondanks, maar dankzij de beperking is hij in staat kunst te produceren die oorspronkelijk is, een zegen voor de hedendaagse kunst”

(Jorrit van Bavel)

RubenknippenNieuwe kunst ontdekken komt niet vaak voor. Veelal is kunst gebaseerd op nabootsing van wat er al is, wat we zien of geleerd hebben. Soms is er kunst wat niet aangeleerd is maar uit de kunstenaar zelf komt. Een drang die zo sterk is dat het een uitgang moet hebben en een plek moet krijgen.
Patronen zijn voor Ruben al vanaf zijn vroege jaren een zekerheid. Het patroon van de klinkers in de straat boeit hem mateloos en is een van zijn primaire vormen. Rond zijn 5e jaar is hij begonnen om het gaaswerk van de schutting van de buren te bewerken. Hij deed dit door met zijn handen de tussen stukjes heen en weer te bewegen tot ze los kwamen van het gaaswerk. Hierdoor ontstonden er patronen in het gaas. Algauw kreeg hij voor zijn verjaardag een rol volieregaas met een allesknipper om zijn handen te sparen. Er ontstonden vele kunstwerkjes van zijn hand maar vele werden op den duur ook weggegooid.
Kunstenaar Ronald Baarda (verbonden aan de Zonnebloemschool in Emmeloord)werd verrast bij het zien van de uitzonderlijke werken van Ruben. Hij kende de leerling van de school, niet persoonlijk, maar was direct geraakt door zijn kunst. Zijn enthousiasme deelde hij met lijstenmaker Henk van Beek (Van Beek Design)
De kunst van Ruben liet Henk niet meer los. Ze lieten veel overeenkomsten zien met zijn liefde voor de “nulkunst” en troffen hem door de puurheid.
Van Beek wilde graag de uitzonderlijke kunstwerken aan een groter publiek laten zien en organiseerde de eerste tentoonstelling in de kunstruimte Novazero.
Ruben is autistisch vanaf zijn geboorte. Dit heeft voor de kunst veel opgeleverd. Hij hoeft zich niet in allerlei bochten te wringen (zoals de Cobra-schilders) om tot de kinderlijke onschuld te komen, hij is de kinderlijke onschuld en daarmee wijzer dan wij denken.